Wenden

 

De artikelen en de nederlandstalige boeken bevatten allemaal een zelfde soort redenering. D.w.z. in elk wordt afgebakend in welke richting en in welke mate er aan de maatschappelijke orde gesleuteld zou kunnen worden, willen we de totale klimaat-chaos ontlopen.

rennen gezichtEerst wordt geschetst hoe de bestaande orde onze zucht naar energie aanjaagt, ons zo situeert dat we als verdoofd de tredmolen aandrijven waarmee we de tak afzagen waar ons lichamelijk welbevinden volledig van afhankelijk is.

Elk artikel – met name De oriëntatie van het transitie-denken – zegt eigenlijk: je lijkt wel gek geworden, kijk er eens wat ruimer tegenaan, breek uit je idée fixe dat de bestaande orde onwrikbaar zal blijven, dat herverdeling van grond, en het wegsaneren van zeer veel  werkgelegenheid  onmogelijk is. rennen stilstaanZie in, dat iedereen langzaam maar zeker, en steeds vaker, gaat beseffen dat we dit niet voor gaan blijven, dat als we zo doorkachelen in onze onderlinge houdgreep, straks geen enkele boer meer iets aan zijn grond heeft, geen website meer een lezer, geen enkele vrachtwagen meer een vracht (behalve vluchtelingen en lijken), en geen enkel vliegtuig meer een passagier zal hebben. Dus waarom zouden velen dan niet rijp worden voor een plan waarvan ze kunnen aanvoelen dat iedereen er een gat in zou kunnen zien omdat ie er zijn kloten mee kan redden? En zijn familie.

rennen schapenAls een vrij nuchter en voorzichtig figuur als Jean Jouzel zegt: ”We hebben nog drie jaar”, wordt het zeer urgent dat de krachten in onze samenleving die èn toekomstgericht èn behoorlijk vrij staan opgesteld zoveel mogelijk al hun armslag gebruiken om gewoonweg plaatselijk (in steden en dorpen) levensreddende oplossingen bezield geaccepteerd en gerealiseerd te krijgen. D.w.z. te werken aan het scheppen en opwerken van stabiel lokaal productievermogen (van voedsel, vervoer, behuizing, kleding, gebruiksvoorwerpen, en affectie) om zodoende de internationale stromen te minimaliseren, en gelijktijdig te werken aan de lokale politieke wil om dergelijke intiatieven gefinancierd te krijgen. Het kan nog [noot-0]. Zeer binnenkort is het defintief te laat en onherroepelijk verloren. Des te dichter we de afgrond naderen, des te sterker wordt de stroom. We zullen daar steeds minder de verleiding kunnen weerstaan om ons mee te laten drijven. Houd op met rondjes draaien binnen de zoeklichten van het wetenschappelijk klimaatonderzoek en van alle panels, fora, platforms, en bundels daaromheen. Hun scope is te eng voor dit probleem (zie Het IPCC is ziende blind). Ze blijven het onderschatten en zoeken oplossingen alleen in de machtsgunstigste hoek.   rennen

Dus ja, veel werk aan de winkel. Want om te wenden moet je opstaan.