De oriëntatie van het transitie-denken 

Dit artikel schreef ik in 2015 naar aanleiding van wat men zou kunnen noemen het Jeremy-Rifkin-antwoord op de opwarming, namelijk een alsmaar doorgaande technologische herstructurering zou ons spoedig van genoeg uitstootloze energie kunnen voorzien om ons hele uitwisselingscircus onverstoord te kunnen voortzetten. In dat artikel noem ik zeven redenen waarom het transitie-denken vermoedelijk doodlopend is.

Kort geleden omschreef Richard Heinberg het transitie-denken als een fixatie. Hij noemt het de techno-fix. Zie zijn artikel Why climate change isn't our biggest environmental problem, and why technology won't save us (www.postcarbon.org, aug. 2017). 

Ik schreef "De oriëntatie van het transitie-denken" naar aanleiding van een uitgebreid gesprek dat Pieter van der Wielen in augustus 2015 in het programma HoeZo van de NTR voerde met Jan Rotmans en Jacqueline Cramer. Dus stuurde ik het naar Pieter van der Wielen. Hij berichtte me het te hebben doorgestuurd naar Jan Rotmans. En dat was inderdaad de juiste persoon om er naar te kijken.

Vanwege de compacte verwoording van de huidige beslissingsituatie rond klimaat, en vanwege de schets die het bevat om in deze netelige situatie het evenwicht te bewaren, legt dit korte artikel wat mij betreft de kwintessens bloot van onze koorddanserij boven de klimaat-en-honger afgrond.


Het artikel is twee en halve pagina's groot.

Het is te lezen in pdf-formaat, namelijk  De oriëntatie van het transitie-denken pdf

Of rechtstreeks in dit venster, namelijk  De oriëntatie van het transitie-denken.

 

 

 

♦  All text contents are free to use
♦  Comments etc: ina@afwendbaar.nl
♦  This site doesn't use cookies
♦  and doesn't apply user tracking